Sven i Furtan, färgstark motorprofil

Racingess, motorprofil och Prins Bertils mekaniker. Sven ”i Furtan” Andersson är en av svensk roadracings profiler, både på och vid sidan av racingbanan. Sveriges Radio Värmland fick ta del av Svens färgstarka skildringar av sitt liv i en intervju med Olle Eriksson 1985.

Sven ”Furtan”s tävlingsperiod var främst 1952-1958, och han blev både SM-tvåa och trea i roadracing eller TT. Den seger som Sven rankade högst var segern i Djurgårdsloppet i Helsingfors 1954. Några av hans tävlingscyklar finns att beskåda på Arvika Fordonsmuseum.

Första delen av intervjun handlar om hur racingkarriären startade på grusvägarna hemma i Arvika-trakten vilket bl.a. gjorde att Sven hamnade i tingsrätten ett par gånger. Han berättar också om hur han ett besök i Afrika ledde till ett äktenskap på ”ettårskontrakt”.

Andra delen handlar det om de svåra olyckor roadracingesset Sven ”Furtan” Andersson var inblandad i, men liksom Tony Rackardsson långt senare var Sven aldrig bekymrad över att köra med avslagna nyckelben eller andra frakturer.
Vi får också höra om när Sven blev förbaskad över de sk Åhmanlagarna, sålde bilfirman i Karlstad och smugglade ut pengarna ur landet.

I den tredje delen berättar Sven om livet som svenskarnas bilmekaniker på Franska Rivieran på 1980-talet. Ett av uppdragen var att sköta Prins Bertils och Ingemar Stenmarks bilar. Sven drar också några värmlandshistorier och kommenterar utvecklingen i rallybilsporten.

Ljudtekniker var Urban Eriksson.