1 av 3
Konstnärsparet Fjaestad, Gustaf och Maja
2 av 3
Erik Goland.Foto: Bo-Aje Mellin, SVT Bild.
3 av 3
Målning av Gustaf Fjaestad

Golands Gång- Agneta Fjaestad

Med hjälp av brev, dokument och egna minnen skrev Agneta Fjaestad (1901-1997) boken om sina föräldrar, konstnärsparet Gustaf och Maja Fjaestad. Boken kom ut 1981 och Erik Goland mötte Agneta Fjaestad för en pratstund.

Gustaf och Maja Fjaestad var båda konstnärer, de gifte sig 1898 och fick fyra barn. Som nygifta kom de först till Oppstuhage i Arvika och bosatte sig sedan på Kampudden vid sjön Racken. Båda tillhörde den s k Rackstadgruppen. Liksom paret Larsson i Sundborn och paret Ancher i Skagen var det mannens konstnärsskap som fick mest utrymme.

-Vi var lite rädda för Gustaf, jag och mina syskon, säger Agneta Fjaestad som skrivit boken om sina föräldrar, konstnärsparet Gustaf och Maja Fjaestad.

Och Gustaf var en kraftfull och dominerande man. Som konstnär är han mest känd för sina målningar av vinter och snö. Han kom att kallas ”Rimfrostens mästare”. Han var också idrottsman, ledande i grenarna skridsko och cykel.

Maja Fjaestad var utbildad målare och arbetade mest med textilier. Hon blev mest känd för sina trä- och linoleumsnitt och tillhörde också grundarna av Arvika Konsthantverk.

Erik Goland (1919-2009)växte upp i Arvika, luffade runt i Europa i efterkrigsåren och försörjde sig som frilansjournalist. Från 1955 medarbetade han regelbundet i Sveriges Radio, och producerade bl.a. personintervjuer under rubriken ”Golands gång” och kulturprogrammen ”Tidsspegeln”. Under åren har Erik hunnit med hundratals radioprogram och över 1 000 krönikor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista