Sven-Ingvars, de första 25 åren

Sven-Ingvars firade 60-årsjubileum som band år 2016 och gav då konserter bland annat på Folk och Rock-festivalen i Segmon. När de hade passerat 25-årsgränsen porträtterades de fem bandmedlemmarna i SR Värmland och bjöd på många sköna minnen och upptåg i bandets historia.

Sven-Ingvars fyllde 25 år 1981 med stor fest på dansrestaurangen Sandgrund och en skivinspelning, men också med en programserie i dåvarande lokalradion. Urban Ericsson porträtterade alla de dåvarande fem bandmedlemmarna.

När Sven-Erik Magnusson berättar orkesterminnen från 25 år med Sven-Ingvars får vi höra hur Ingvar ”Isbjörnen” Karlsson tog sig hem till Liljedahl efter en sen spelning när sista färjan hade gått, och vad man kan hitta i snödrivan bakom en danslokal i Norrland.

Ingvar Karlsson, en av de tre originalmedlemmarna i Sven-Ingvars berättar om de allra första spelningarna. Vi får också veta att namnet Sven-Ingvars knappast var resultatet av lång tankemöda. Ingvar berättar också om när Sven-Ingvars kom ut med en LP som omedelbart fick dras tillbaka och vad det kostar att spela dragspel ”på ett störande sätt”.

Sven-Olof Pettersson kom in i gruppen för att ersätta Sven-Erik Magnusson som blåsare medan Sven-Erik gjorde lumpen 1962, och blev kvar. I intervjun berättar han bland annat om tankarna kring filmen ”Under ditt parasoll” som blev ett tungt ekonomiskt bakslag, om succén med att tonsätta Fröding och hur han och Ingvar Karlsson hamnade på golvet i Rolling Stones hotellsvit.

Den engelske trummisen Robin Bailey kom in i Sven-Ingvars 1968. Han skulle vikariera för Sven Svärd under en sommarturné men det visade sig vara en turné utan slutdatum. Robin Bailey hade tidigare varit framgångsrik rockmusiker i gruppen The Phantoms och var bl.a. med ute på Beatles första utlandsturné genom Sverige 1963. Robin Bailey kom så småningom att bli sin egen golf-Pro på Saxå Golfklubb utanför Filipstad.

Stig-Arnes, Bosse Lidéns, Leif Linds, The Vikings, Göran Zetterlunds, Öivinds, listan över alla dansband som basisten Hasse Svensson spelat med i kan göras lång. Första bandet var hans eget: Hasses Rockband från Ekshärad. Redan 1961 gjorde han dessutom sitt första inhopp i Sven-Ingvars och från 1968 var han en stadig medlem.

HISTORIK:

Sven-Ingvars saga startar i juni 1956 när kompistrion Ingvar Karlsson, Sven-Erik Magnusson och Sven Svärd har sin första offentliga spelning med gage i Segmons Folkets Hus. 1958 har trion utökats med Rune Bergman och man presenteras som
Sven-Ingvars Rockband.
1961 kommer gruppens stora genombrott i samband med gruppens tredje EP-skiva. Det typiska Sven-Ingvars- soundet har fötts.

1966 slutar gruppen med dansspelandet för att istället satsa på scenshower. Efter filmen ”Under ditt parasoll” 1968 återgår dock gruppen till dansmusiken. 1971 släpper Sven-Ingvars en LP-skiva med texter av Gustaf Fröding - ”I Frödingland”, som blir en stor framgång även i kulturens ”finrum”.
I slutet av 80-talet blir Sven-Ingvars något av en kultgrupp bland ungdomar och störst är intresset för gruppens 1960-tals hits. Uppträdandet på Hultsfred 1991 väcker genklang och visar att låtar som ”Min gitarr” överlevt tidens tand. 2001 går Sven-Ingvars in på krogscenen med en show tillsammans med fler musiker och dansare.