1 av 2
Sara Rhöse Karlsson
2 av 2
Erik Goland, omkring 1970- Foto. Bertil S-son Åberg, SVT Bild.

Pratstund i vägkors Erik Goland möter Sara Rhöse

Sara Rhöse är född i Östervallskog 1930 och uppväxt i Köla. Under 32 år var hon bosatt i Arvika och sedan 1987 är hon Dejebo. Hon räknas som en av de mest framstående nu levande folkmålsdiktarna i Värmland. 1973 mötte Erik Goland henne i programmet Pratstunder i vägkors.

Sara Rhöse har skrivit dikter för tidningar och tidskrifter sedan barnaåren. Hon har under många år varvat skrivandet med tillverkning av keramik.

När det här programmet spelades in hade Sara Rhöse gett ut diktsamlingen Litt tå hôrt som hon också läser ur i programmet. Sedan dess har det blivit ytterligare tre böcker och många av hennes dikter har tonsatts av Gunnar Turesson, Göran Nilsson, Gunnar Jonsson m fl. Hon har också medverkat med uppläsningar i både lokal- och riksradio.

Erik Goland (1919-2009)växte upp i Arvika, luffade runt i Europa i efterkrigsåren och försörjde sig som frilansjournalist. Från 1955 medarbetade han regelbundet i Sveriges Radio, och producerade bl.a. personintervjuer under rubriken ”Golands gång” och kulturprogrammen ”Tidsspegeln”. Under åren har Erik hunnit med hundratals radioprogram och över 1 000 krönikor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista