1 av 2
Simon Edström, Arvika. Foto: Holger Andersson
2 av 2
Erik Goland. Foto:Bo-Aje Mellin, SVT Bild

En bokälskare berättar: Litteraturen blev min räddning!

Värmländska radioarkivet tar oss tillbaka på en tid då människor skapade egna bibliotek för att läshungern var så stor. Simon Edström var med och bildade Arvikas arbetarbibliotek 1912.

Simon Edström (1894-1991) föddes i Gillberga och växte upp under svåra förhållanden i en tid då fattigdomen och arbetslöshen var stor. Skolgången inskränkte sig till fyra år om fyra månader varje år och att fortsätta studera var otänkbart. Simon har bland annat arbetat som mjölnare, snickare, träsnidare och på orgelfabriken i Arvika, där han blev kvar i tjugo år.  De åren kallar han sina tjugo förspillda år.

- Men det var böckerna som räddade mig från att gå under, säger han. 1912 var han med och bildade Arvikas arbetarbibliotek, som inledningsvis bestod av fem böcker!

Och Simon läste - och det fortsatte han med i hela sitt liv. Han diktade och författade också en del själv men det dröjde ända till 1988, tre år innan han gick bort,  innan han publicerade några av sina verk, då i samlingen ”Så långa dagarna blev”.


Om detta och om sitt eget skrivande berättar han för Erik Goland i programmet Pratstunder i vägkors från 1975.

Erik Goland (1919-2009)växte upp i Arvika, luffade runt i Europa i efterkrigsåren och försörjde sig som frilansjournalist. Från 1955 medarbetade han regelbundet i Sveriges Radio, och producerade bl.a. personintervjuer under rubriken ”Golands gång” och kulturprogrammen ”Tidsspegeln”. Under åren har Erik hunnit med hundratals radioprogram och över 1 000 krönikor.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".