1 av 2
Bertil Jonasson i riksdagen 30 år. Foto: Folkrörelsernas Arkiv, Karlstad
2 av 2
Värmlänningar i riksdagen: Bertil Jonasson och Karin Söder. Foto: Folkrörelsernas Arkiv, Karlstad

Bertil Jonasson gjorde 30 år i riksdagen

Bertil Jonasson är en av de politiska legendarerna i Värmland. Han var riksdagsman för centerpartiet under åren 1958-1988 och en stor profil, inte minst för hans ”vårdade ekshäringsmål”. Hör Torbjörn Fälldin berätta sin favorit-historia om Bertil Jonasson! 

Bertil Jonasson, föddes 1918 och växte upp i Ekshärad, i en stor syskonskara. Han var en intresserad elev och ordningsman både i skolan och ”på byn” på lördagskvällarna.
Det politiska intresset vaknade tidigt och Bertil startade SSU-klubb, men regeringspolitiken på 1940-talet då skogsarbetare på landsbygden inte kunde försörja sig fick Bertil att bli centerpartist.

I riksdagen satt Bertil bland annat i jordbruksutskottet och han hade uppdrag i princip all bondekooperation som Jordbrukskassan/Föreningsbanken, Värmlands Mejeri, Wermlands brandstodsbolag, Värmlands lantmän Älvdals hushållsgille och RLF. Han var också ledamot av Värmlands läns landsting i 35 år, 1947-1982, styrelseledamot i länsstyrelsen 1971-1985 och kommunalpolitiskt aktiv i både Ekshärad och sedan Hagfors kommun mellan åren 1947-1982 och 1989-1994.

Efter riksdagskarriären var Bertil Jonasson också med och bildade ”Republiken Klarälvdalen” -på stôllit allvar-, där han innehade posten som jord- och skogsbruksminister. Han utlyste ut det stora ”buskupproret” som löd: ”Medborgare, en armé av buskar håller på att invadera Republiken. Endast ett folkuppror kan ge oss vackerheten tillbaka. Gör vad du kan. Låt 1992 bli en stor gemensam röjarskiva”. Om denna mission berättar Bertil i intervjun.

I programmet medverkar även förre centerordföranden och statsministern Torbjörn Fälldin, bland annat med en klassisk historia om hur ekshäradsdialekten spelade Bertil Jonasson ett spratt.
Intervjun ingick i programserien ”Morgonfika” med Lars-Erik Olsson juni 1993.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".