1 av 2
Trädgårdspromenad med Ulf Schenkmanis och Lars-Erik Samuelsson. Foto:Sören Vilks
2 av 2
Mårbacka i grönska. Foto: Lars-Gunnar Bengtsson, SVT Bild

Promenad i Selmas trädgård

Ulf Schenkmanis och Lars-Erik Samuelsson blev ett av radions populäraste programledarpar genom programmet Trädgårdsdags, men gjorde också sk trädgårdspromenader, bland annat hemma hos Selma Lagerlöf.

Trädgårdsdags sändes i 25 år i Sveriges Radio, och radarparet Ulf Schenkmanis och Lars-Erik Samuelsson svarade på trädgårdsfrågor och gnabbades med varandra. Ulf var novisen som till och med fick bladlöss i sina plastblommor, Lars-Erik den roade experten.
Ulf Schenkmanis och Lars-Erik Samuelsson gjorde även en rad program om trädgårdar, temat kunde vara som här besök i kända författares trädgårdar.

I ett av programmen besökte man Selma Lagerlöfs Mårbacka och den trädgård som hennes far Löjtnant Lagerlöf med hjälp av en trädgårdsmästare påbörjade runt 1850. Trädgården runt Mårbacka genomgick en restraurering runt 1996-1997 under ledning av landskapsarkitekt Anna Tandre. I programmet hör vi också Barbro Järliden läsa ur Selma Lagerlöfs memoarbok ”Mårbacka”.

Programmet producerades tekniskt av Örjan Bengtzing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".