1 av 6
Wenzel Björkhagen, kulturkändis i seklets början
2 av 6
Wenzel Björkhagens gipsbyst, Hammarö Hembygdsgård
3 av 6
Wenzel Björkhagens arbetsplats återskapad i Hammarö Hembygdsgård.
4 av 6
Wenzel björkhagen bodde tidstypiskt i Utteråsen på Hammarö.
5 av 6
En av Wenzel Björkhagens egna målningar
6 av 6
Stina Svensson som själv var gäst på Wenzel Björkhagens bröllop blir intervjuad av Konrad Larsson

Wenzel Björkhagen kultiverade Värmland

Wenzel Björkhagen var en av de stora kulturkändisarna i Värmland i 1900-talets början. Han arbetade som kulturredaktör på Karlstad-Tidningen i början av seklet och skrev krönikor som kunde vara bitande sarkastiska under signaturen Nilsch Utter.

Wenzel Björkhagen var också konstkännare, målade själv tavlor, ägnade sig åt silversmide, var flitigt anlitad föredragshållare och en av initiativtagarna bakom bildandet av både Hembygdsrörelsen i Värmland och Värmlands Konstnärsförbund. När han dog endast 41 år gammal väntade hela Hammarö för att ta emot kistan som kom med Hammaröbåten från Karlstad.

De som berättar om Wenzel Björkhagen är Stina Svensson, Karlstad och Lars Tigér, Hammarö. Reportaget gjordes 1993. Producent Konrad Larsson.

Stina Svensson var född på gården Broa i Skived den 25/7 1896. Som nygift flyttade hon till Karlstad där hon bodde i samma våning på Munkforsgatan i över 60 år. Hennes umgängeskrets var jättestor och hon älskade att ställa till med stora kalas. Stina Svensson blev 104 år.

Producent Konrad Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista