Gunnar Ehnes verser på mål lever vidare

”Har du nôn skog

i din himmel, du Gud

Te gå i en finen kväll

En tocken där gammel skog, du vet

mä smörsôpp å kantarell”

Så lyder inledningen på Gunnar Ehnes dikt ”Kvällsböna” som allt som oftast kan läsas i dödsannonserna i de värmländska lokaltidningarna.

Gunnar Ehne (1921-2005) blev folkkär i den bästa bemärkelsen, och räknas som den främste stilisten som skrivit poesi på mål. Dikterna lever vidare och citeras ofta i många av livets skiften.

Gunnars dikter handlar om det vardagliga livet på landet, årstidernas skiftningar, naturen, döden och kärleken. Länge skrev han under pseudonymen ”Millmarkôrn” och det där med att vara poet upplevde Gunnar Ehne som något lite o-manligt, berättar han i en intervju med Sveriges Radio Värmlands Lars-Erik Ohlsson från 1993. 

Han berättar också om pojkåren i Ransäter och hur hans läslust stillades i det lilla Folkets Hus som numera står på Skansen i Stockholm och i de tidningslådor som alltid fanns på alla utedass. Gunnar Ehne bodde sedan större delen av sitt liv på eget hemman i Sörmark.

I intervjun hör vi Gunnar Ehne själv läsa några av sina dikter "Traktorn" och "Frå drängtia ". Skådespelaren Stig Thorstensson medverkar också och läser "Sôm sagt va".

Inledningsvis undrar programledaren om Gunnar Ehne accepterar att ibland bli kallad "bygdepoet".

LYSSNA:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista