Bosse parnevik i SVT- programmet Vi Unga 1959. Foto Bertil S-son Åberg, SVT Bild

Parneviks gubbar förgyllde läxläsandet

Bosse Parnevik hade bekymmer med att han stammade när han började skolan. För att träna bort stamningen ordinerade läraren högläsning av läxorna, och för att göra högläsningen roligare började Bosse använda olika röster, gärna någon känd radioröst eller filmkaraktär. Det blev starten på en lång och framgångsrik karriär som imitatör.

I en intervju från 1993 berättar komikern och imitatören Bosse Parnevik om uppväxten i Munkfors, och genombrottet i slutet av 1950-talet, sedan han till sin förvåning upptäckt att  kamraterna och talangjaktsjuryer skrattade åt hans "gubbar". Han gjorde TV-debut på nyårsafton 1957 i ett program från Nalen i Stockholm. Charlie Norman, Ingemar Johansson och Povel Ramel var några personer som fanns på hans repertoar redan från början, medan den han själv håller som sitt "bästa" alter ego var Olof Palme.
Parnevik beskriver även hur han hans gimmick att sminka om sig på scen till nya karaktärer växte fram när han gjorde Jockmocks-Jocke.


Intervjuar gör Lars-Erik Ohlsson som inledningsvis konstaterat att Bosse Parnevik blev värmlänning först efter några år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".