1 av 2
Jürgen Wingren intervjuade Helmer Österbom 1982. Foto Håkan Larsson/ Ångrike
2 av 2
Hemma i Utterbyn hade Helmer sina containerfynd. Foto Inger Ask för Fryksände Hembygdsförenings almanacka 1997.

Österbom sparade det andra slängde

I Torsby samhälle fanns förr om åren en stor blå sopcontainer som i folkmun döptes till "Österboms container". Här tog Helmer Österbom vara på det andra torsbybor slängde och fraktade det hem till gården i Utterbyn på cykel.

Helmer Österbom hann i sin levnad bli en levande legend i Torsby, och hans ihärdiga cykelfärder mellan Utterbyn och Torsby pågick året om, oavsett väder och väglag. Han var djupt troende och det finaste som fanns var julottan, som Helmer helst deltog i två gånger efter varandra om det gavs tillfälle.

Han var också en renlevnadsman och vardagsfilosof, som ansåg att himmelriket egentligen är den tid vi får här på jorden.  Så spelade han på sitt dragspel, det finaste instrument som finns för det gör en så glad och all trötthet försvinner, tyckte Helmer. Han porträtterades i Sveriges Radio Värmland 1982 av Jürgen Wingren.

Tack till Håkan Åsberg och Håkan Larsson för benäget bistånd i framtagandet av materialet.

Ulla Walldén

ulla.wallden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".