1 av 2
Jonny Nilsson efter VM-segern i Japan 1963. SVT Bild
2 av 2
Jonnys karriär blev kort men mycket framgångsrik. Han fick smeknamnet "Jonny Bråttom". Foto:Scanpix

Jonny blev nationalhjälte som 19-åring

Skridskoåkaren Jonny Nilsson från Filipstad slog igenom internationellt vid VM i Moskva 1962, bara 19 år gammal och när han året efteråt blev världsmästare satt hela nationen hemma vid radioapparaterna och antecknade varvtider och jublade. Jonny Nilssons karriär som skridskoåkare blev dock ganska kort.

Skridsko har varit en stor svensk vintersport genom tiderna. Jonny Nilsson, född 1943 i Forshyttan utanför Filipstad var en av de första som heltidstränade, och hans stjärnstatus befästes i VM i Karuisawa i Japan 1963, då Jonny 20 år gammal blev sammanlagd världsmästare i skridsko. På den avslutande distansen 10 000 meter satte Jonny nytt världsrekord trots kraftigt snöfall.

I en intervju med Sveriges Radios Bo Tjärnborg från slutet av 1963 möter vi den unge Jonny Nilsson som håller på att träna inför OS i Innsbruck 1964. Senare detta år kommer han att tilldelas Svenska Dagbladets Bragdmedalj för sin VM-titel.

Jonny retade gallfeber på norrmännen genom ett uttalande om att han siktade på att ta tre guld i Innsbruck-OS. Det blev ett, guldet på 10 000 meter.

1966 satte Jonny Nilsson än en gång världsrekord, då på 5000 meter och karriären avslutades när Jonny bara var 25 år med OS i Grenoble 1968 med en sjätteplats på paradsträckan 10 000.

I hemtrakterna i östra Värmland går varje vinter Jonny Nilsson Maraton, ett långskridsko-lopp på Bergslagskanalen.

Ulla Walldén
ulla.wallden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista