En mästare i djurstudier

Konstnären och skulptören Arvid Knöppel jobbade med levande modell. Runt hemmet i Knöppelåsen utanför Arvika fanns en rad djurhägn med älgar, rådjur och andra nordiska djur som Knöppel studerade i snabbt tecknade skisser, och Knöppelåsen var under 1960-talet ett utflyktsmål för värmlänningarna, ett lokalt Skansen.

Intervjun är en inspelning i vardagsrummet på Knöppelåsen utanför Arvika från 1965 där Erik Goland intervjuar Arvid Knöppel. Vid tiden för den här intervjun arbetade han på med några nya böcker om björnar.

Arvid Knöppel (1892-1970) blev främst känd som skulptör, men han gav också ut två konstböcker, "Råbock" och "Hjortdjur" rikt illustrerade med sina djurteckningar och hans grafiska bilder trycktes upp i numrerade upplagor.

Under sin uppväxt i Småland tillbringade Arvid Knöppel mycket tid i skog och mark med sin jaktintresserade far som för övrigt var bekant med Bruno Liljefors, en konstnär som Arvid Knöppel beundrade mycket.

Knöppels förmåga att fånga djurens individuella drag och rörelser blev uppskattade och hans bronsskulpturer finns i många svenska städer. Teckningarna var friare än skulpturerna. Det var just i teckningsögonblicket, under det intensiva iakttagandet, som konstnären kände att konstverket blev till. Kanske kan det förklara den livfullhet som präglar Knöppels grafik i nästan ännu högre grad än skulpturerna.

Offentliga verk, ett urval:

Knallen (1947), sten, Stora Brogatan 1 i Borås

Hjortdjur (1948), brons, Marabouparken i Sundbyberg

Flicka på snäcka (1949), brons, Piteå

Smygande lodjur, brons, Sundstatjärn i Karlstad

Kid (1964), brons, Mariebergsskolan i Karlstad och Norrköping

Hind med kid, brons, Arvika

Rådjur, brons, Tingshusparken i Karlskoga

Lyssnande kid, Mästarnas park i Hällefors

Ulla Walldén