1 av 2
Kenny Bräck på toppen av racingkarriären efter totalsegern i USA 1998. Foto Michael Conroy/SCANPIX
2 av 2
Kenny Bräck fångad i sin bil under ett lopp 2001. Foto Steve Holland/SCANPIX

Kenny Bräcks racingkarriär startade i en gocart

Kenny Bräck var under 1990-talet och fram till den allvarliga olyckan på Texas Motor Speedway 2003 den stora svenska racingstjärnan. Segern på klassiska Indianapolis 500 1999 och totalsegern i Indy Racing League 1998 är några av höjdpunkterna i en fantastisk karriär som tog sin början i en gocart som grannen Nils-Arne köpte till Kenny. 

Om detta och om åren som därefter följde, tävlingarna i Formel Ford och Formel 3 både i Sverige och England, jakten på sponsorer och bättre racingstall berättade Kenny Bräck i en intervju för Sveriges Radio Värmland i november 1995.

Vi får också höra Kennys tankar om säkerhet och det livsfarliga yrke han valt.

Vid tiden för intervjun körde Kenny Bräck för andra säsongen Europamästerskapet i Formel 3000, där hon tog en tredje- respektive en andraplats. Han hoppades fortfarande på ett bra Formel 1-erbjudande, men en kort tid efter intervjun valde Kenny att satsa på racing i USA, där han testat framgångsrikt några tidigare. Karriären fortsatte sedan som sagt med stora framgångar i USA, en krasch som så när hade kostat Kenny livet och en bragdliknande kort comeback två år efter kraschen.

Reporter är Lars-Gunnar Olsson och i intervjun medverkar även Janne Flash Nilsson, som Kenny tampades med på racingbanan- och delade rum och mat med efter tävlingarna.

Ulla Walldén

ulla.wallden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista