1 av 3
Zarah Leander, primadonna i Lars Ekborg Show år 1966/ SVT Bild
2 av 3
Ett idolporträtt från Zarahs tidiga karriär som revyartist. SVT Bild.
3 av 3
Zarah Leander deltar i insamlingen Winterhilfe i Berlin 1937.SVT Bild.

Zarah Leander vägrade skämmas för åren i Berlin

Sångerskan och skådespelaren Zarah Leander (1907-1981) må vara född och uppvuxen i Karlstad och en av de största grammofonartisterna i landet. Det dröjde ända till år 2003 innan Zarah förärades en skulptur i barndomsstaden, och hon hade svårt att bli förlåten sin tid som filmstjärna i Tyskland under krigsåren 1937-1943.

Zarah Leander var primadonnan personifierad med storslagna gester, en världskändis och storstjärna i Nazi-Tyskland på 1940-talet- men också kallad "politisk idiot" av sin gode vän Karl Gerhard. Hennes politiska naivitet kan förklaras med att hon själv fokuserade på de karriärmöjligheter som erbjöds. När hon återvände till Sverige 1943 var mottagandet svalt, och det dröjde en bit in på 1950-talet innan Zarah började medverka i olika scensammanhang igen.

Zarah Leander föddes som Sara Hedberg, dotter till Anders Hedberg, fastighetsmäklare. Mor Mathilda var "fältherre i 10 rum, hall, kök, skafferi och tvättstuga" skriver Zarah i sina memoarer om hemmet på Järnvägsgatan. 

På Karlstads Teater, en teaterbyggnad som hon passerade dagligen på väg till flickskolan såg hon Gösta Ekman d.ä. som ung flicka, och lär ha yttrat att det var som "att vara i himmelen".

Två inspelningar finns att lyssna på i Värmländska Radioarkivet; en från 1972, där Zarah Leander själv berättar om sin karriär och om barndomen i Karlstad och en från 1953 där Zarah berättar om och kommenterar sina år i Tyskland.

Ulla Walldén

ulla.wallden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista