”Första gången tackade jag nej till att bli landshövding”

Ingemar Eliasson, 70 år berättar om sitt spännande liv i det offentliga Sverige. I avsnitt två av porträttserien handlar det om åren som arbetsmarknadsminister och landshövdingeuppdraget,

Åren som arbetsmarknadsminister 1980-1982, med extra ansvar för energifrågorna 1981-1982, kärnkraftsomröstningens år var tuffa, och inte blev det mindre tufft när folkpartiet halverades i riksdagen efter valet 1982.

I den efterföljande interna debatten fördes Ingemar Eliasson fram som en tänkbar folkpartiledare, trots att han inte alls ville!

- Det var oerhört jobbigt att bli omskriven i flera ledare och befunnen otillräcklig, eftersom jag inte själv ville bli partiledare till något pris, minns Ingemar Eliasson

Istället blev det sju riksdagsledamotsår innan förfrågan kom om att bli landshövding i Värmland, ett uppdrag som Eliasson faktiskt tackade nej till första gången.

Reporter Ulla Walldén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista