P4 Granskar FRA-lagen (1 feb 2009)

Vi har en ny signalspaningslag sedan nyår – vad gör egentligen Försvarets Radioanstalt, FRA? En odemokratiskt åsiktsregistrering hävdar kritikerna som även varnar för att personer kan dra sig för att via telefon ta kontakt med läkare i rädsla av att bli avlyssnad. Vi har varit inne hos spanarna och vi har talat med FRA-chefen och hans argaste kritiker.

Lagändringarna som trädde i kraft 1 januari i år innebär i korthet att regeringen ger Försvarets Radioanstalt (FRA) rätt till att bedriva signalspaning på kabelburen trafik, vilket bland annat innefattar telefoni- och Internettrafik.

Henrik Alexandersson är ordförande i Frihetsfronten, som arbetar med idéfrågor, och kritisk till den nya lagen, han vill att människor ska leva med så stor frihet som möjligt.

– Ingen människa kan vara säker på att inte bli avlyssnad längre. I värsta fall kan vissa dra sig från att ta telefonkontakt med exempelvis läkare, säger Henrik Alexandersson.

I somras lade Henrik Alexandersson ut en lista på sin blogg där han visade upp 103 svenskar som sedan 1996 har avlyssnats av FRA. Försvarets Radioanstalt anmälde Henrik Alexandersson till Justitiekansler för yttrandefrihetsbrott då dokument han publicerade på bloggen var hemlighetsstämplade och kunde utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

– Jag ville ge FRA-avlyssningen ett ansikte. Tidigare hade debatten mest varit teoretisk men när man visar upp människor gjorda av kött och blod blir det verkligare och mer intressant för folk.

Bara staten kan beställa jobb från Försvarets Radioanstalt, och Ingvar Åkesson som är generaldirektör på FRA säger att lagen är till för landets och svenska folkets trygghet.

– Det är fullständigt befängt att säga att vi kommer att granska varje enskilt radiosamtal eller e-postmeddelande.

FRA väljer ut en promille av all trafik som sker, därefter applicerar de vissa sökord som granskar det uppsamlade materialet. Det som sedan är kvar att granskas är en miljondel av den totala trafiken. För att samla och lagra allt material skulle datorer behöva köpas in för en halv miljard kronor och det skulle max kunna lagra 15 timmars trafik.

– Teoretiskt möjligt, men faller på att det inte är vare sig tekniskt möjligt dessutom är det ett väldigt intrång i allas integritet, säger Ingvar Åkesson.

Frågan om signalspaning har diskuterats länge, men Ingvar Åkesson blev förvånad över vilka former den tog under sommaren och hösten 2007 och hävdar att det funnits missförstånd som lett till oro, bland annat om åsiktsregistrering.

– När vi spanar på en terroristorganisation är det klart intressant att se vem de kontaktar, men att vi skulle göra sociogram över människor i Sverige är helt fel.

P4granskar@sr.se

Dessa sju villkor ska vara uppfyllda för att Försvarets Radioanstalt ska få spana:

  1. Det ska föreligga en misstanke om yttre militärt hot mot landet.
  2. Förutsättningar för svenskt deltagande i fredsbefrämjande och humanitära internationella insatser, eller hot mot säkerheten vid såna insatser.
  3. Säkerhetspolitiska konsekvenser vid internationell terrorism.
  4. Utveckling och spridning av massförstörelsevapen och kontroll av svensk vapenexport.
  5. Allvarliga yttre hot mot samhällets tekniska infrastrukturer, t ex it-trafik.
  6. Konflikter utomlands med konsekvenser för internationell säkerhet.
  7. FRA kan spana mot internationella företeelser i övrigt av särskild betydelse för svensk utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista