Foto: Adam Ihse/Scanpix

Trollhättan sjuder trots Saabs problem

Den 12 mars varslades ytterligare 750 anställda på Saab Trollhättan om uppsägning men trots det så sjuder staden av framtidsoptimism, enligt det socialdemokratiska kommunalrådet Gert-Inge Andersson. han får medhåll av Kjell-Åke Johansson, chef för projektarenan på Innovatum, teknikparken.

Saab har haft stora problem de senaste fem åren och vi rekapitulerar med hjälp av Jörgen Winkler, bilindustrireporter på SR Väst.

1964 började Sten Wennlo arbeta som PR-ansvarig på ANA. han blev senare både försäljningschef och vd på Saabs personbilsdivision. Idag är han 84 år och mycket orolig för företagets framtid.

”Mr Turbo”, mannen som utvecklade turbomotorn för personbilar, Per Gillbrand vill att Saab ska vara ett litet innovativt företag och fortsätta satsa på utveckling.

Rallyfantomen Per Eklund har vunnit det mesta i Saab och han vill att Saab ska satsa på marknadsföring.

Det hade kunnat bli kylskåp eller fiskeredskap och inte bilar när den gamla krigsmaterielfabriken slog igen i början på 40-talet. Vi besöker Saabmuseet i Trollhättan och  Peter Bäckström.

Både i Tyskland och USA betraktas Saab som en bil för de säkerhetsmedvetna intellektuella. Saabs informationsdirektör Erik Geers berättar om spelet bakom kulisserna för att hitta en ny ägare före 20 maj.

Vi ägnar hela avslutningen av P4 Granskar åt framtiden med Saab och Trollhättan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".