Ny brottslighet inom EU

-Vi har fått en helt ny typ av brottslighet inom EU de senaste åren. Nu finns ett trasproletariat med unga utblottade, misshandlade flickor som vi måste lära oss ta hand om, säger Henrik Malmkvist, chef för Länskriminalpolisen i Skåne och tidigare mångårig medarbetare hos Europol i Haag. Malmkvist vill inte ha ett europeiskt FBI som många politiker kräver.

Vad betyder det att INTE vara med i EU? Vi besöker Norge och Oslo där vi träffar Sofie Mathiassen, en frustrerad näringslivsjournalist som anser att Norge bara har skyldigheter och inga rättigheter gentemot EU. Men vi möter också Elisabeth Walaas, biträdande utrikesminister och tidigare toppdiplomat, som inte håller med utan tycker att Norge har det bra i och med det sk EES-avtalet med EU-länderna.

Vad kan de 19 svenska parlamentsdelegaterna göra i EU? Vi talar med Margot Wallström, Sveriges kommissionär och Gunnar Hökmark, moderaternas förstanamn och den mest inflytelserika svenska parlamentsledamoten i Bryssel. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista