Abortfrågan tabu inom EU

P4 Granskar idag EU och aborterna. På Irland, Malta och i Polen och Portugal finns 26 miljoner kvinnor som inte själva får bestämma över sina kroppar och våra tyngsta svenska EU-politiker håller tyst i debatten. Varför?

5 000 irländska kvinnor reser varje år till Storbritannien för att göra abort. Sen 1992 är det lagligt att åka iväg utomlands. Före 92 var inte ens det lagligt. Vi skickade iväg vår reporter Rebecka Hugosson till Dublin och hon upptäckte att det är riktigt svårt att hitta människor som överhuvudtaget vill prata om aborter. Till och med i de organisationer som lobbar för fria aborter.

 En av de så kallade pro-life organisationerna på Irland heter Youth Defence. Rebecca Ní Reachtnín är en av de frivilliga medlemmarna i organisationen, och hon brukar stå utanför Marie Stopes reporductive choices i Dublin, en klinik som bland annat tillhandahåller information till kvinnor som funderar på att göra abort.

På fredag är det alltså dags för irländarna att för andra gången rösta om EU:s arbetsordning, det sk Lissabonfördraget. Vad kommer det att innebära för abortfrågan? Svaret är beroende av vem man frågar.

Vi har hört det irländska exemplet från ett land där abort är förbjudet. Ett förbud som är oacceptabelt för den folkpartistiska riksdagsledamoten Birgitta Olsson . Hon har tagit initiativet till en insamling av namnunderskrifter för fri abort under parollen: Make noice for free choice. Birgitta olsson möter dock hårt motstånd från svenska ledande politiker.

Rätten till fri abort betraktas idag som en självklarhet här i Sverige men ute i Europa och inne i EU håller Sverige och andra som stödjer fri abort tyst. Frågan är "för känslig" och därmed lämnas fältet fritt för högljudda abortmotståndare och att dom är högljudda har Anna Hedh, svensk socialdemokratisk EU-parlamentariker fått många bevis på.

"Sverige ska vara en aktiv och pådrivande kraft i Europeiska unionen. Vårt mål är att genom samarbetet i EU verka för ökad säkerhet, demokrati, frihet och välstånd i världen. Sverige ska arbeta för ett EU som koncentrerar sig på färre och genuint gränsöverskridande uppgifter, där fokus är frågor som berör europeiska medborgares vardag."