1 av 3
Elizabeth hänger med sin femtonårige son Oscar i TV-soffan hemma i Karlstad.
2 av 3
Elizabeth Nord tycker att det är viktigt att som förälder sätta gränser för hur mycket ens barn får spela.
3 av 3
Oscar sitter i sin spelhörna nere i källaren.

Oscars mamma inte orolig längre

Vi ska tillbaka till villan i Karlstad där Oscar sitter och spelar World of Warcraft. Men vi ska inte ner i källaren igen, utan vi stannar på entréplanet där Oscars mamma Elizabeth Nord berättar vad hon tänkte när Oscar började spela för fyra år sedan när han snart skulle fylla elva år.

– Jag var rädd för att det var våldsamt, det tog för mycket tid och jag var rädd att barnen skulle sitta och spela hela tiden. Därför läste vi mycket, både för- och nackdelar med spelet, vilken åldersgräns spelet hade och varför det var så, berättar Elizabeth Nord, mamma till femtonårige Oscar.

Det är middagsdags hos familjen Nord i Karlstad och Oscar hjälper sin mamma med middagen. Elizabeth ber Oscar röra om i ungsformen och berättar vad hon har lärt sig sedan han började spela onlinespel.
– Tidigare brukade jag bara avbryta spelandet om det var middag eller nåt, men Oscar kom upp en gång och sa: "Du förstår inte! Du går inte på en fotbollsmatch och säger att jag ska gå av planen i halvlek. Det är precis samma sak", sa han. "Du måste förstå, de litar på att jag ska vara där och passa min del. Jag kan inte gå bara för att mamma säger att jag ska äta, sa han", berättar Elizabeth Nord.

– Nu frågar jag hur mycket tid han behöver, och då säger han tjugo minuter. Då säger jag att maten är färdig då och så kommer han upp, berättar hon.

Oscar var bara elva år när han började spela World of Warcraft, men det visades sig så småningom att det fungerade rätt okej i familjen. Förutom att det kanske tar lite mycket tid ibland.
– Ibland när jag har suttit tolv timmar en lördag så känner jag mig surrig i huvudet och förstår att jag har spelat för mycket. Men det är inte så lätt att se sina gränser, speciellt inte när man har börjat spela. Det är lätt att man spelar på och hoppas att man glömmer bort det, säger Oscar.

– Man är naiv om man tror att man vet exakt vad de pysslar med på datorn, säger Elizabeth. Den förälder som säger att de har full koll, det kan inte stämma. Men jag har ett rakt samtal med mitt barn och jag frågar saker. Jag har också berättat för honom om min rädsla, att det är för mycket skjutande eller att jag är rädd att han ska få fel bild och inte förstå att det inte är på riktigt. Då kan han också förstå vilka rädslor jag har som förälder, säger Elizabeth.

– Har man en rak kommunikation och han kan berätta hur han ser på det så tror jag att det är mycket enklare, säger hon.

Rebecka Hugosson
rebecka.hugosson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista