1 av 4
2 av 4
Jan Eliasson
3 av 4
Kjell Larsson
4 av 4
Ulf Hagman

Det finns en framtid för Haiti

Jordbävningen i Haiti har dödat minst 170 000 människor och flera miljoner är hemlösa. Varför drabbades det västra halvklotets fattigaste land så hårt? Och hur ska Haiti kunna byggas upp i framtiden? P4 Granskar idag landet som blev först i världshistorien att frigöra sig från sin kolonialmakt vid slavupproret 1804. Ett uppror som under 200 år kostat Haiti runt 20 miljarder dollar i dagens penningvärde i skadestånd till fransmännen. Ett uppror som också gav extremt instabilt politiskt klimat i landet som varje år bokstavligt talat sköljs bort av orkaner och tropiska stormar. Nu har det också drabbats av en jordbävning för första gången på 200 år.

Befolkningen i Haiti har alltid levt i en naken utsatthet med otroliga spänningar mellan hopp och förtvivlan och elden man går igenom för att kunna överleva präglar alla.

Många, många kritiserar USA:s roll i Haiti men det finns också tillskyndare. Bedömare som anser att USA hjälpt Haiti flera gånger.

Den stora skandalen, enligt FN:s katastrofsamordnare under Tsunamin, Jan Egeland är att Haiti inte har någon som helst beredskap för naturkatastrofer. Ett synsätt som inte alls delas av Kjell Larsson, operativ chef på MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Haiti har under många år utsatts för olika ekonomiska sanktioner och blockader av andra länder. Ett sätt att försöka åstadkomma politiska förändringar som ogillas skarpt av många fredssträvare. 

Det finns en framtid för Haiti. Det är Lennart Eriksson, Jan Eliasson och Kjell Larsson överens om. Men det kräver ett nytt politiskt system, massiva biståndsinsatser utifrån, nyplantering av den skövlade skogen och en satsning på att etablera ett näringsliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".