Tiggare i Stockholm Foto Leif R Janson Scanpix

Hundratusentals fattiga i Sverige

"Här i Sverige är ingen fattig. Här i Sverige är det ingen som svälter eller är hemlös. Därute, i den stora världen, där finns det riktig fattigdom, där svälter hemlösa hela tiden."

Vi samlar pengar till Världens barn, vi stöder faddergalor, offer för naturkatastrofer, läkare utan gränser - för här i Sverige har vi det stora överflödet.

2010 har EU proklamerat till Fattigdomsåret. Fattig är man, enligt normen, om man har mindre än 60 procent av medianlönen kvar att leva för när det absolut nödvändigaste är betalt. Om några veckor kommer en ny forskningsrapport som beskriver verkligheten just nu i slutet av mars, här i Sverige. Du kommer att höra att det finns 18 000 hemlösa, kända av myndigheterna runt om i landet. Det finns 230 000 barn som lever under fattigdomsgränsen i landet.

Idag är det Majblomman, Stadsmissionen och andra privata föreningar som håller mängder med utslagna människor vid liv i det tidigare världsberömda Folkhemmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista