1 av 4
Tiggare i Stockholm Foto Leif R Janson Scanpix
2 av 4
Birthe Wallin, Stadsmissionen i Skåne Foto Gunnar Gramnes
3 av 4
Hans Svärd, Socialhögskolan i Lund Foto Gunnar Gramnes
4 av 4
Ann Dahlbäck, Majblomman i Lund Foto Gunnar Gramnes

Hundratusentals fattiga i Sverige

"Här i Sverige är ingen fattig. Här i Sverige är det ingen som svälter eller är hemlös. Därute, i den stora världen, där finns det riktig fattigdom, där svälter hemlösa hela tiden." Vi samlar pengar till Världens barn, vi stöder faddergalor, offer för naturkatastrofer, läkare utan gränser - för här i Sverige har vi det stora överflödet.

2010 har EU proklamerat till Fattigdomsåret. Fattig är man, enligt normen, om man har mindre än 60 procent av medianlönen kvar att leva för när det absolut nödvändigaste är betalt. Om några veckor kommer en ny forskningsrapport som beskriver verkligheten just nu i slutet av mars, här i Sverige. Det finns 18 000 hemlösa, kända av myndigheterna runt om i landet. Det finns 230 000 barn som lever under fattigdomsgränsen i landet.

Socialtjänstlagen säger att alla människor i Sverige ska ha tak över huvudet och daglig mat. Men samhällets skyddsnät fångar inte upp alla. Vi besöker frivilligarbetarnas och allmosornas Västerås på Stadsmissionen där.

Tidningen Socionomen kommer varje år med en vetenskaplig bilaga som sammanställs av Hans Svärd, professor i socialt arbete på Socialhögskolan i Lund. Han har precis fått in alla nya rapporter om fattigdomen i Sverige just nu och rapporterna bekräftar att klyftorna mellan - dom som har och dom som inte har - har ökat mycket i Sverige på senare år, berättar Hans Svärd.

Det finns många privata och ideella välgörare i landet. Den allra största barnhjälpsorganisationen är Majblomman. 700 lokalföreningar runt om i landet skickade förra året ut 100 000 skolbarn som sålde majblommor för nästan 50 miljoner kronor. Majblomman fördelar sen alla insamlade medel lokalt.

De som står längst ner på samhällsstegen i det forna Folkhemmet behöver privata eller ideella välgörare. Kraven hos socialen är ofta alldeles för höga, menar Birthe Wallin som är chef för Stadsmissionen i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".