I Skövde är betygsgapet mellan flickor och pojkar 28,1 i meritvärde. Foto: Scanpix

Kvalitén på lärarna avgör elevernas framtid

Vad händer i skolan? Allt färre elever i nian klarar betygskraven till gymnasiet. Och det är pojkarna som har sämst betyg. Samtidigt har västvärldens hetaste pedagog, den nya zeeländske professorn John Hattie just besökt Sverige och hans huvudtes är att lärarnas uppträdande och attityd i skolan är den helt avgörande faktorn om elever ska kunna lära sig nåt. Hur reagerar lärarfacket på kraven och vad säger sveriges ledande skolforskare och kan utbildningsministern acceptera de nya rönen?

Skolverkets rapport häromveckan som visade att allt färre grundskoleelever i landet klarar betygskraven till gymnasieskolan och pojkarna är dom som har det svårast. Vi träffade Jonathan Eriksson Thorell på Tingvallagymnasiet i Karlstad och rapportens resultat förvånar inte honom.

Vi träffade Ellinor Lindahl, också hon på Tingvallagymnasiet i Karlstad och hon kan se att lärarnas attityder till flickorna skiljer sig jämfört med hnur pojkar bemöts.

Båda gymnasieeleverna Jonathan och Ellinor talar om lärarnas attityder och uppträdande gentemot eleverna och det är pedagogprofessorn John Hatties huvudtes. Här i Sverige är Jan Håkansson, lektor i pedagogik vid Linnéuniversitetet i Växjö den som leder forskningen om lärandet och han kan förklara lärarnas betydelse.

Storlek på klasser, statusen på skolbyggnader, hemförhållanden, hjälp från föräldrarna är alla viktiga delar av en bra utbildning men helt avgörande är alltså kvalitén på lärarna. Ordförande för Lärarförbundet är Eva - Lis Sirén och hon vet hur det ser ut idag och hur det borde se ut.

Alla verkar idag vara överens med gurun John Hattie. Det viktigaste för elevernas framgång är duktiga lärare. Detta håller också utbildningsminister Jan Björklund med om och han har sin tolkning av vad en bra lärare är för nåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".