lyssnarbrev

Mail från ”Haraldsson, Bo”  2009-02-19 10:02:04 >>>

Hej, Har ingen koll på om du var med och producerade det Tendens som gick härom kvällen men det var bra! Det handlade om hur ett par norrlänningar (nära Umeå?) löste livet i finanskrisens spår. Tjejen jobbade deltid sen tidigare tror jag och killen var permitterad två dagar i veckan från någon industri i Umeå. Vi fick följa hur de resonerade och prioriterade för att få ihop ekonomin och det var så befriande att höra i radio hur människor faktiskt TÄNKER TILL! Jag följer nyheterna rätt ihärdigt och lyssnar på P1 hela dagarna och hör oftast ytliga, gnälliga, betraktelser om hur jobbigt det är att få vardagslivet att gå ihop, både med tid och ekonomi. Här dyker det upp ett inslag där människor får tid att utveckla sina tankar och förhoppningsvis även påverkar andra att förstå att de själva faktiskt påverkar sina liv! Jag blir så trött på allt uppgivet, oreflekterat babbel i media om hur besvärligt och svårt det är att leva. MAN HAR FAKTISKT TAGIT ETT ANTAL BESLUT SJÄLV!! Den här krisen kan förhoppningsvis få det positiva med sig att vi tänker över vår konsumtion av sådant vi inte behöver, hur mycket vi måste jobba för att klara oss, hur mycket fritid vi skulle vilja ha för oss själva och våra kära etc., etc. 
Vi fick barn i början på -80 talet och sedan dess har ingen av oss jobbat heltid. Driften, längtan till att vara tillsammans med våra barn gjorde att det kreativa tänkandet satte igång. Vi räknade en del, tittade på olika alternativ, sen gick jag ner till 75% medan frun växlade mellan 50 och 68%. Vi hade råd med sportlov i fjällen och en vecka vid havet varje år, eget hus, bra mat, normala kläder och hyfsad standard. Visserligen inga pengar över, halvskrotiga bilar, påvert uteliv och annat sekundärt. Men vi valde detta! Barnen fick den tid de behövde, liksom vi vuxna. Våra bekanta trodde att vi gick på bidrag, fick pengar från våra föräldrar eller hade ärvt något. Det var samma inställning då som nu: Man agerar enligt någon sorts norm och tar sig inte tid att fundera över vad man själv vill eller vad som är bra för barnen. Sen blåser livet förbi i ett töcken av arbete och stress.... 
Flera sådana program! Det finns ännu människor som tänker om livet där ute, som ser sin del i det lilla och det stora (miljöförstöringen t.ex.),. Fram med dom!
 Hälsningar Bo Haraldson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".