Hur ska jag hinna sörja?


Radiopsykologen den 26 mars 2009

Tvåbarnsmamman Anja stod mitt i livet när hennes mor plötsligt dog. Hur ska hon hinna sörja när barnen ska ha mat, kläder och lämnas på dagis i tid?

Micke är 77 år och har förlorat sin livskamrat, Lena. Den första tiden efter hennes bortgång försökte Micke springa ifrån sina känslor. Nu har han sökt upp en sorgegrupp för att dela känslorna med andra. Barnen och barnbarnen finns där också, men hur länge orkar de lyssna på hans sorg?


 

 
Brev från lyssnare

Hej!
Ni har nog redan sagt det men jag vill betona att när någon närstående dör så kommer man inte över det, man lär sig leva med det. Och det tar minst ett år - man måste leva igenom alla årets högtider, vanor och traditioner utan den bortgågna/e. Samtidigt som en dam sa, den döda lever vidare i tankar och samtal - om man tillåter sig tänka och har någon annan som sörjer att tala med.
Mina föräldrar dog för länge sedan, de var halvgamla och dödsfallen kom oväntat. Jag kom på mig själv i åratal efter att tänka ”nu var det längesedan mamma ringde/jag ringde till mamma”. Men jag lärde mig också att ta den tanken med tillförsikt, hon fanns kvar på ett sätt. Var inte glömd.
Hälsningar
Carin


Sorgen är svartvit
Min make dog i december och jag och barnen fick hjälp av en psykolog. Hon sa att sorgen är svartvit....
Du är glad, lycklig och det är ljust och vitt och sorglöst
Du börjar gråta utan förvarning, allt är svart och tungt
Och allt detta är normalt! Lev ditt liv och sorgen går hand i hand med livet......

Så skönt att höra när man tror att livsenergin är slut för alltid!
Mvh Birgitta Magnusson, Solna


Hej!
Jag är ständigt inaktuell och lyssnar nästan bara via pod, så det här är en sen reaktion på samtal om sorg i mars. Ni hade en tes om att sorgen kommer och går, att man blir mos i ena stunden medan man nästa fungerar ganska bra. Så har inte min sorg sett ut. Jag har haft den i varje andetag, jag har vaknat till den och somnat till den, haft med mig den i sömnen. I tre års tid har jag ständigt gått i bitar, varje timme, varje andetag. Däremot har jag under den tiden haft några få ”vilodagar”, när jag mått helt ok under en dag, för att dagen efter vara tillbaka. De är extremt tydliga, jag kan sätta datum på dem, säga vad jag gjorde den dagen. Allt som händer mig, allt jag gör, är en oviktig parantes. Fokus är på förlusten, alltid. Kanske känner jag inte igen mig för att det jag har inte är sorg i den meningen att jag sörjer en död, men enligt definitionen ”ofrivilligt omdefiniera sin framtid” är det sorg. På sätt och vis är det död, den jag sörjer är mig själv, den jag var är definitivt död.
Under den här tiden har jag dragit mig undan mina tidigare vänner, och till slut gav de upp mig. Jag tror att de inte stod ut med min bitterhet. Just det känns ok, min bitterhet är viktigare för mig än att ha vänner. Jag saknar dem inte, är inte heller arg eller besviken på dem. Det var fint så länge det varade, men de kunde inte följa mig hit. Det umgänge vi hade det sista året var ju inte bra, när de tyckte mitt gamla jag borde komma tillbaka snart och inte ville se mig som den jag blivit. Den döda Håkan skulle sagt att vänner är viktigast av allt, vänner och kärlek.
Jag trodde att min fru skulle ge upp hon med, kunde inte föreställa mig att vårt förhållande skulle fungera utan mig. Det anknyter väl förövrigt till den där narcisismen ni påpekade i ett annnat program, det om dödsångest tror jag. Jag ska inte påstå att hon haft det enkelt, men hon tycks klara av att bära upp förhållandet ensam, konstigt nog.
Med vänliga hälsningar Håkan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".