1 av 4
Finska krigsbarn. Foto SVT bild
2 av 4
Asta Strindin.
3 av 4
Till minne av disputationen. Tilldelas Lillemor Langebro som tack för ett mycket kärleksfullt, grannlaga, engagerat och uppoffrande arbete för krigsbarnen i norr. Krigsbarnen
4 av 4
Astas hem i Hanaberg

Krigsbarnen

Asta Strindin var två år gammal när hon kom till Sverige som finskt krigsbarn 1944. Hon och 70 000 andra barn evakuerades från Finland i det som kommit att kallas för världens största barnomflyttningsaktion.

De flesta barnen återvände till Finland efter kriget, men drygt 15 000 stannade kvar i Sverige för alltid.

Många av de finska krigsbarnen har haft svårt att berätta sin historia berättar Lillemor Lagnebro som skrivit en avhandling om dessa barn och också startat en förening för de finska krigsbarnen. Än i dag finns det många som inte kan berätta om de minnen som finns kring avskedet, resan och den smärtsamma ankomsten till Sverige, berättar Lillemor Lagnebro.


Asta, som i Finland hette Hilka, blev kvar i Östanvik i Ångermanland där hennes fosterföräldrar Frida och Ragnar bodde. Asta berättar om de allra första minnena i Sverige och om hur hon i förtvivlan eller kanske rädsla slog en kvast i huvudet på sin finska mamma när hon kom för att besöka Asta i hennes nya hem första gången efter separationen i Finland.
Ett program av Gunilla Nordlund i Tendens temavecka: Bortskickad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".