När AC/DC kom till byn

30 min

Klockan elva på kvällen, den 16 juli 1976, så lämnade dansbandet Jigs scenen i dansrotundan Cortina i Vinberg för att ta paus.  Den välklädda halländska danspubliken gick efter en läsk samtidigt som det unga och okända bandet AC/DC från Australien äntrade den lilla scenen för att ta hand om pausunderhållningen och göra sin sverigepremiär.
Lyssna på serien och andra serier av Ola Hemström. Jakten på Roger Moore och Jokkmokks-Jokke på Amerikaturné. Länkar hittar du längst ner.

Det sägs att gatlyktorna blinkade ända ner till Vinberg och att publiken drog sig undan i ren förskräckelse  när rockbandet AC/DC drog igång sin första konsert i Sverige, den där kvällen.
Och inte blev det lättare av det som hände sen - där på scenen.

I två program få ni möta några av de som var med när ett av världens största rockband gjorde sin omskakande sverigepremiär, ett möte mellan svensk dansbandskultur och  rockbandet från helvetet. Ett möte som förändrade livet för ett gäng unga femtonåringar som tog cykeln till Cortina, en varm halländsk sommarkväll 1976.

Fler serier av Ola Hemström  - (länkar längst ner på sidan)

Följ då med i Jakten på Roger Moore när han som "Helgonet" jagade fram längs de svenska skogsvägarna i sin P1800, några sena sommarkvällar på 60-talet. Vad var det som hände?
Och kom han någonsin fram till slutmålet - dansparken Tyrolen i Blädinge utanför Alvesta i Småland...

Vill du höra Jokkmokks-Jokke sjunga Gulli-Gullan på engelska?
Hör historien om hur det gick till när Jokkmokks-Jokke gav sig ut på Amerika-turné - Tjosan, Amerika

Dansparken Tyrolen har en egen historia, fylld med artister, dansband och sockerdricka. En gång stod den övergiven, redo att försvinna. Vi var där när Tyrolen i Blädinge var ett övergivet danspalats.