1 av 4
Björn Dalin Foto:Johanna
2 av 4
3 av 4
Anna Granath Foto: Peter Knutson
4 av 4
Emma Pihl Foto:Anna Clarén

Snyggast, smalast och smartast

- Det är inte bara kvinnor som ställs inför orimliga förväntningar på att prestera,  säger fotografen Björn Dalin. Hans egna krav på duktighet gjorde att han blev psykisk utmattad för några sen.

Coachen och föreläsaren Emma Pihl tillhör en växande grupp unga svenskar som känner ständiga förväntningar från omvärlden på att vara snygga, smarta, smala och framgångsrika. Redan som barn ställde hon så stora krav på sig själv att hon fick ätstörningar. Idag föreläser hon i hur man undviker ”duktighetsfällan” och bekräftelsebehovet från omvärlden.  

- Jag önskar att kunde jag skita i alla dessa krav men de sitter så djupt rotade i oss, säger ståuppkomikern Anna Granath. Anna är aktuell i teaterpjäsen Cellofan Babe som har premiär i Stockholm i oktober.  Pjäsen handlar om att vara kvinna, ha man, barn, karriär och dessutom ett vulkaniskt sexliv.

 
 
Videoklipp ur Cellofan Babe med ståuppkomikern Anna Granath

Producerat av Cecilia Mora i Tendens temavecka: Sjukt duktig.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".