Slaget i nacken förändrade livet för kriminalaren Arvo Tolkki. Foto Sigrid Flensburg

Samtalet med Arvo Tolkki

Arvo Tolkki jobbade natt och skulle inte ens varit inne i stan. Så kom ordern att alla tjänstgörande poliser omedelbart skulle inställa sig i Luleå centrum.

Där hade över 600 ungdomar samlats. Det var höst, september 1996, och insparksfest som dragit vidare från Gulzaudden in till Storgatan. Stämningen var hätsk, beskriver Arvo Tolkki, som tvärvänt från sitt uppdrag i en by ett par mil norr om Luleå. Arvo Tolkki, som arbetat som skolpolis och närpolis i många år, kände de flesta av ungdomarna. Men det var svårt att med samtal lugna ungdomarna. När Arvo skyddade en kollega som grep en yngling. Då fick han ett kvastskaft i nacken. Och värk resten av livet!
I Samtalet berättar Arvo hur livet tett sig efter denna livsavgörande vändpunkt. Hur svart och ont allt var. Om hatet han kände. Och kan känna idag! Men också om hur han tänkt om, anpassat sig och satsat på nytt.
Boken som Arvo Tolkki skrev när han inte kunde sova på nätterna och skrev för att bli frisk heter Vindmannen - Biegga Olmmai. Förlaget heter Ord & visor  www.ordvisor.com

Boken Vindmannen är delvis självbiografisk och handlar också om hur livet är för en polis. Biegga Olmmai är samiska och betyder just vindmmannen.
Ett program av Sigrid Flensburg, SR Norrbotten.
I Tendens temavecka: Bakom bränderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".