1 av 4
2 av 4
Anna Enebjörk, hemflyttare till Wilhelmina Foto: Filippa Armstrong
3 av 4
Lotta Svensson FoU Söderhamn Centrum för flexibelt lärande - CFL
4 av 4
Legal graffitivägg i Söderhamns kommun

Här får du inte vara med om du inte flyttar härifrån


- Den outtalade normen är att de unga som det är något med flyttar.

Lotta Svensson är sociolog vid Fou Söderhamn. Hon blev förvånad när hon genom sin forskning om attityderna gentemot unga i Söderhamns kommun förstod att trots att man offentligt talade om vikten av att stanna kvar ändå vid matsalsbordet med stolthet berättade om de som flyttat för att skaffa sig en akademisk utbildning. De som stannade räknades inte riktigt. De var de som blev kvar.
Men Lottas Svensson forskning gav resultat och nu satsar kommunen sen några år tillbaka på att lyssna på ungdomars egna krav och ge dem en arena att verka på där de bor. 
 

 När Anna Enebjörk beslöt sig för att slå sig ner i Wilhelmina i Västerbottens inland, den ort hon kommer ifrån, så blev det en kamp mot föreställningarna om att lyckas.
- Den allmänna uppfattningen är att unga som stannar gör det på grund av bristande viljestyrka. Men för mig är det ett aktivt val, säger Anna Enebjörk som efter några år av studier i Umeå valt att flytta hem till Vilhelmina.Det är det tredje programmet i temaserien Ska du vara kvar HÄR och är producerat av Filippa Armstrong och Ola Hemström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".