Upprättelse eller dömd för evigt?

Hur blir livet när ens pappa döms för spioneri?

Birgit Engström i Boden vet. Men hon är övertygad om att pappan blev oskyldigt dömd.


Det hemska började när Birgit var tolv tretton år. Det växte fast som en blyboja i magen.  Först nu - när hon är över sjuttio – har klumpen blivit hanterlig och hon kan prata om det som hände. Hur det var att ha en pappa som dömdes för spioneri i den sk Enbomsprocessen. Birgit är övertygad om att han var oskyldig. Pappan är död och fick aldrig resning trots flera försök. Nu söker Birgit och hennes bror upprättelse. Å pappans vägnar. Ansökan ligger sen försommaren 2009 hos Högsta Domstolen.

Birgit har broderat sig fri från skamkänslor. Med hundratusentals! korsstygn har hon fäst sina tankar på gardinvepor. Hon har sytt dagskommentarer men också citat från själva Enbomsprocessen i X-form på duk efter duk. Broderierna ligger i högar i arbetsrummet. Där också fyra katter boat in sig i huset självklart spatserar omkring.


Ett samtal av Sigrid Flensburg under Tendens tema: Dömda för spioneri

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista