Medborgare och svensk - inte samma sak

Hej!
I många år har jag häpnat över att man numera inte ser skillnad i att vara svensk medborgare och att ha svenskt nationalitet. När jag 1944 kom som tonårig flykting från Estland fick vi fylla i en blankett bl.a. vad vi dels hade som nationalitet och dels vilket medborgerskap.

När vi så småningom fick svenskt medborgerskap kunde vi känna oss som fullvärdiga medborgare i landet Sverige med alla de rättigheter och skyldigheter det innebar. Det kändes som något att vara stolt över, man var godkänd av staten.

För övrigt kunde vi leva och uppleva oss som estländare eller svenskar som vi själva valde. För egen del gick jag med liv och lust in för det svenska livet. "Ryssen" hade ju lagt beslag på Estland så något hopp om återvändo dit såg jag inte. Jag ansträngde mig inte att behålla det estniska. Har inte deltagit i estniskt föreningsliv här, t.ex. Men vartefter åren har gått har jag märkt hur det estniska mer och mer vaknar till liv och den estniska flaggans färger; blått-svart och vitt, dem lägger jag automatiskt märke till, oavsett i vilken kombination eller i vilket sammanhang de än kommer. (Som exempel så när Göran Persson gifte sig med sin Anitra så var de klädda just i den estniska flaggans färger, det vill säga att hon hade den aktuella blå färgen på sin klänning och han var som brukar klädd i svart-vitt). 

Det finns sammanhang och företeelser som jag ser som typiskt svenska, sådant som inte skulle kunna förekomma i Estland. Eller kanske det handlar om förhållningssätt. Jag ser såå tydligt hur bortskämda vi är här i Sverige, och människor här kan ha förväntningar att få, utan att vara medvetna om att det kanske inte är helt självklart att det är så. Som en gång hitflyttad har jag både ett utifrån och ett innifrån perspektiv. 

Det jag vill komma till är att vi nog tidigt är präglade av det land och den kultur som vi kommit från även om vi inte lagt ner någon möda på att behålla den. Vi byter inte ut oss själva genom att byta land. Om en katt t.ex. föder ungar i en bakugn,  så är de kattungar i alla fall, inte bröd eller kanelbullar.

Enligt mitt sätt att tänka vore det väldigt mycket vunnet att tala om svenskt medborgerskap till skillnad om svenskhet. Medborgerskap kan man få om man byter land, nationaliteten är man född med. Och det är bland andra ni programmakare som bör hjälpa till att informera människor, svenskar som ickesvenskar, att förstå den skillnaden. 

Med vänliga hälsningar
Maret Ekner, Nynäshamn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista