1 av 5
Sångerskan Linda Styft placerades i familjehem när hon var två år och blev kvar hela uppväxten. Idag är hon känd för sin kamp för de utsatta barnen. Hon välkomnar initiativet att underlätta adoptioner av svenska barn.
2 av 5
3 av 5
Helenas fostermamma Signe Landin
4 av 5
Ulf Kristersson Socialborgarråd i Stockholm
5 av 5
Helena Kierkegaard

Familjehem eller adoption?

 

Helena Kierkegaard är 23 år gammal. När hon var 5 blev hon placerad i familjehem. Hennes fosterföräldrar hade velat adoptera henne men Helena ville inte och de respekterade hennes vilja.
Hennes fostermama, Signe Landin, hade en biologisk flicka när hon och hennes dåvarande man, Anders, bestämde sig för att ta hand om ett barn som behövde komma till en ny familj. Idag älskar hon Helena lika mycket som hon älskar sitt biologiska barn. Helena är också mycket glad över att ha en biologisk mamma och en fostermamma. Men hade det inneburit för Helena om Signe hade fått adoptera henne redan som litet barn?  

Socialborgarrådet i Stockholm, moderaten Ulf Kristersson har länge velat öppna för inhemska adoptioner. Stockholm utarbetar nu egna riktlinjer för att få socialtjänsten att pröva möjligheten till adoption som alternativ till familjehem. Ulf Kristersson vill att lagen ska skrivas om så att barnets bästa alltid är avgörande i ett adoptionsärende.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista