Flodhästen vi ser men inte talar om

- om familjehemligheter förr och nu.


-I varje familj finns familjehemligheter, berättar psykologen Anita Forsgren, som på sitt mottagningsrum ställt upp en liten flodhäst bland några träfigurer.

Anita Forsgren har efter många års arbete som psykolog vid Kyrkans familjerådgivning i Umeå sett att man idag kan prata öppet om fler saker än tidigare och att det som var familjehemligheter förr inte alls är tabubelagda.

Långt tillbaks i tiden var det till exempel ofta en stor familjehemlighet om ett barn föddes utanför äktenskapet, så kallade oäkta barn. Och inte alltför sällan uppdagades en sådan hemlighet i samband med bouppteckningar.

På Landsarkivet i Härnösand tar 1:e arkivarie Louise Nyberg fram några äldre kyrkböcker och berättar att det bland annat är i dem sanningen om familjehemligheter kan återfinnas.

-En familjehemlighet som fortfarande idag är relativt tabubelagt i många familjer är om någon i familjen är homosexuell. Först på 1990- talet började det bli mer accepterat att prata om det, säger Svante Norrhem som är historiker vid Umeå Universitet.

Ett program av Gunilla Nordlund i Tendens tema: Familjehemligheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista