1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Kampen om stadsrummet

- Priset för Barcelonas modernisering har varit högt, de stora byggnationerna har gett glans åt vår stad, samtidigt som de får legitimera rivningar och upprensningar i folkliga kvarter som El Raval, (bilden) säger antropologen Manuel Delgado.

Barcelona lyfts ofta fram som ett solskensexempel på en stad som lyckats förvandla sin identitet från sliten industristad till en spännande plats för turism och upplevelser.

En av antropologen Manuel Delgados hatobjekt är Museet för Nutidskonst, Macba som byggdes i stadsdelen El Raval på 90-talet.
– Museet har förstört El Ravals själ i kampen om den perfekta staden,säger han.


Pontus Sánchez pekar på ett olagligt klistermärke där det står ”nej till fascismen” som någon har klistrat på Jorge Oteizas skulptur som står  framför Macba museet.
- Klistermärket kan vara ett sätt att protestera mot en sorts urban nyfascism som kan uppstå när myndigheterna försöker rensa staden, säger Pontus.- Det är bra att Barcelona finns på världskartan, men myndigheterna har struntat i  Barcelonabornas riktiga behov, säger sjuttiåriga Maria Morato Saénz.

 Ett program av Cecilia Mora i serien: Staden som varumärke

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".