1 av 3
Alexander Raoufinia i verkstan
2 av 3
Sorosh Tavakoli
3 av 3
Anna Omstedt Lindgren på kontoret

Jag vill förändra världen

Just nu skrivs skolans kursplaner om. Entreprenörskap ska löpa som en röd tråd genom hela utbildningssystemet, enligt riktlinjer från regeringen. Vi ska alla utbildas till att bli entreprenörer. Varför det?

Nya institutioner med fokus på entreprenörskap invigs på högskolorna. Kommunerna startar entreprenörsprojekt och Trollhättan ska tillsammans med SAAB starta en entreprenörsskola.

Men vad ska vi med entreprenören till och vilka egenskaper handlar det om?

 -         Ser jag ett problem vill jag lösa det. Jag har nog alltid varit en entreprenör, redan som liten portionerade jag min fickpeng och köpte saker som jag senare sålde till mina syskon, till ett högre pris förstås.

Alexander Raoufinia har haft företag där han sålt fiske i Finland, sålt bankomater till Afghanistan, trycker böcker, har klättringskurser, håller på med snöröjning och så klättrar han i Himalaya då och då.

 

Vad driver entreprenören?

-   Vi vill skapa något som förändrar världen. Där folk tänker, men hur var det innan? Det säger entreprenören Sorosh Tavakoli, 27 år. För tre år sen var han student. Idag är hans it-företag ett av de tre största i världen inom sitt område.

-         Man lever verkligen mycket i nuet. I de större bolagen kan jag känna att jag inte får tillräckligt med energi. Jag känner mig inte tillräckligt närvarande och besluten ligger för långt bort. Jag gillar den här vardagspulsen. Att det ska hända saker hela tiden, berättar entreprenören Anna Omstedt Lindgren.

Programmet är gjort av Sukran Kavak och det första i Tendens temaserie "Entreprenörssjälar".

Sukran.Kavak@sr.se

Hîmê rojnamegeriya me duristî û bêterefî ye. Radyoya Swêdê ji aliyê berjewendiyên siyasî, dînî, aborî, resmî û şexsî ve serbixwe ye.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".