Är integration alltid den rätta vägen?

- Det blir segregerat när det är väldigt dyra bostäder på ena sidan av Malmö och väldigt billiga på andra sidan. När det ser ut så är det klart att människor med olika ekonomiska förutsättningar hamnar på varsitt håll, säger Jim Bengtsson (bilden) som jobbar som frivillig med nyanlända flyktingar i Malmö, Sveriges mest segregerade stad enligt socialstyrelsen.

Sveriges storstäder är etniskt segregerade och forskarna säger att de ännu inte hittat nått recept på hur det ska lösas. Men hur segregerade är vi egentligen om vi jämför oss med andra länder och är segregation alltid dålig?

Politikernas recept på segregation är integration. Men vad händer med en när man blivit integrerad?

- Integration uppmuntrar till dubbla identiteter och många människor blir förvirrade. Vem är jag och var är jag ifrån egentligen? Så egentligen är det lättare att vara assimilerad för då vet man ju var man hör hemma åtminstone, säåger etnologen Karl-Olov Arnstberg.

Programmet är gjort av Sukran Kavak och Moa Skimutis och är det sista i Tendens temaserie

"Integration - vad är det?"

Sukran.Kavak@sr.se

Moa.Skimutis@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista