1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Åttiotalisterna- den motsägelsefulla generationen

Jag tror att det finns en polarisering inom vår generation som beror på det hårda klimatet vi lever i idag, säger Gisela Jönsson. Hon menar att bland den stora gruppen födda på 80-talet kan det finnas mycket framgångsrika individer men också människor som inte klarar av de stora kraven som ställs på unga människor idag.

- Det här är en generation som kanske har haft de bästa förutsättningar levnadsnivåmässigt än någon tidigare generation, men ingen generation har levt med så osäker framtidstro som den, säger framtidsforskaren Thomas Fürt.

- Terrorismen och klimathotet har skapat en känsla av att vi lever vid tidens ände, säger Markus Larsson. Han är född i början av 80-talet och har varit med och skrivit en rapport om sin egen generation för analysföretaget United Minds.

- En väldig kluven generation,säger statsvetaren och samhällsdebattören Stig- Björn Ljunggren. Han menar att de är rätt svåra att sätta fingret på.

Ett program av Cecilia Mora i Tendens serie När individualisterna tar över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista