1 av 3
Diplomer som Dennis Gouranius fått i tjänst
2 av 3
Dennis Gouranius med dotter efter en medaljceremoni vid NNSC campen, vid gränsen till Nordkorea
3 av 3
Jesper Lindblom stupade i Afghanistan, 28 år gammal

Stupad i tjänst

En major som sett sin kollega dödas och två mammor som fått begrava sina söner.

Så kan en utlandstjänstgöring i den svenska försvarsmakten sluta.

Anna Jonsson är mamma till Jesper Lindblom som stupade i Afghanistan under sin utlandstjänstgöring med den svenska försvarsmakten.

Efter sonens död startade hon en stiftelse för att hedra hans minne.  Hon skriver debattartiklar och vill starta ett veterancenter för soldater som tjänstgjort utomlands.

 - Det här är mitt sätt att hantera min sorg. Jag måste förstå varför Jesper gjorde som han gjorde. Det här är min kanal till honom. Jag ser det som att vi kan göra någonting som han inte hann slutföra, säger Anna Jonsson.

Tomas Bergqvist hade tre veckor kvar på sin utlandstjänstgöring när han dödades av explosionen från en bomb i Afghanistan. Efter sig lämnade han en ettårig dotter och en fästmö, syskon och föräldrar.

-        Jag är besviken på politikerna, jag tycker att det är ett svek mot barnen att skicka iväg dem till krig. Och sen skickar de en krans och en medalj när de är döda, men det kan ju aldrig i livet uppväga nått. Kanske gör de det för att rensa sitt dåliga samvete. Men det är ju det att det inte är deras egna barn de skickar iväg, berättar Tomas mamma Helene Lundberg.

Majoren och FN observatören Dennis Gouranius har varit på sex stycken utlandstjänster. Han har sett kollegor stupa och blivit träffad av splittergranater. Han tycker att erfarenheterna utomlands har gjort honom till en bättre människa.

- Jag har fått en kanal in i världen via försvarsmakten, att få chansen att göra en skillnad. Många andra människor åker ut som volontärer. Försvarsmakten är min kanal ut. Visserligen tar jag en kalkylerad risk, men jag gör hellre det än inget alls, säger den 55 - årige majoren Dennis Gouranius.

Ett program av Sukran.kavak@sr.se

Intervjun med Helene Lundberg gjordes av Maria Lindgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".