"Vi kan inte bära världen på våra axlar!"

-När jag var ung kunde jag må riktigt dåligt över hur det såg ut i världen och tycka att vi alla borde ingripa. Men med åren har jag insett att jag inte kan rädda världen, säger Siv Åström. Hon är god vän och kollega med Karin Forsberg som också hon säger att hon blivit desillusionerad och besviken.

-Det är ganska lätt att stänga av, säger Nina Björk, för även om vi vet att vi lever i en orättvis värld, är inte nyhetsmedia full av information och diskussion om detta. Det borde vara ett anständighetskrav att ha frågan om de globala orättvisorna närvarande när man tänker politiskt.

Lars Dencik som är professor i socialpsykologi menar att det är först nu i modern tid som vi fått en moralisk skyldighet att ha ansvar för människor som inte finns i vår absoluta närhet.

-Genom globalisering och media har vi fått in världens händelser i våra vardagsrum och med den en otroligt mycket mer utvidgad empatirepertoar, säger Lars Dencik.

Anna Kåver, psykolog och psykoterapeut har skrivit flera böcker om bland annat empati. Hon säger att man inte vet hur hjärnan påverkas på längre sikt av all information som vi matas med.

En som arbetar för de utsatta i vår närhet är Kristina Bergwall Sandberg. Hon delar ut pengar till folk på torget i Umeå, och meningen är att de som får pengar ska ge de vidare till någon som har det sämre och på så sätt sätta sig in i de utsattas situation.

Ett program av Gunilla.Nordlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista