Surrogatmamman - det förbjudna mödraskapet

Surrogatmödraskap innebär att en kvinna lånar ut - eller hyr ut - sin livmoder till människor som inte kan eller vill få barn på annat sätt. Det är ett mödraskap som i Sverige, liksom många andra länder, inte är reglerat och tillåtet enligt lag. I bl a Storbritannien, Ungern, Nederländerna och Israel är det däremot, under vissa förutsättningar, möjligt enligt lagen.

För homosexuella par som inte tillåts adoptera kan det vara enda möjligheten att skaffa barn. I dagens program möter vi äkta paret Rickard och Johan Fahlström som fått tvillingar tack vare surrogatmamman April och en äggdonator i USA. Under de år som försöken pågått har det svenska paret och den amerikanska kvinnan kommit varandra ganska nära. Något etiskt dilemma ser inte Johan och Rickard.

- Klart att det inte är enkla saker det här men vi har fått två barn som är älskade och önskade av alla inblandade. Både vi och surrogatmamman April har gjort rationella val, säger Rickard Fahlström.

I programmet möter vi också 28-åriga surrogatmamman April i amerikanska Tennessee, som säger att hon alltid velat hjälpa ett barnlöst par att få barn.

- Pengarna spelade ingen roll för mig. Vår familj har vad vi behöver och vi gjorde det här för att vi ville, säger April.

Producent: Lars Mogensen, Lokatt Media.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista