1 av 3
Krister Olausson
2 av 3
3 av 3

Pengar som pengar

-Det var som om man fick… respekt, berättar Krister Olausson en av Sveriges 5000 mångmiljonärer, med en nettoförmögenhet från 10 miljoner och uppåt.

Han berättar vidare hur omgivningen förändrades i och med att lokaltidningen avslöjade vilka miljonärer som bodde i kommunen.

-Trots att jag åkte runt i en gammal sliten Volvo kom gliringar om att jag var annorlunda på något sätt.


-Pengar som pengar, jag vill också bli rik och jag vill visa det, det är klart, gränsen går vid knark och prostitution,
säger 27 åringen i säljarbranchen och i början av karriären.-Varje morgon när jag vaknar tänker jag att det här måste bli den bästa dagen. Därför är det helt OK att få börja med lite "små grodorna" när jag kommer till kontoret,
berättar han
-Då får vi upp den puls och det mindset som krävs.

LO ekonomerna har just publicerat den 11e rapporten i serien om maktelitens löner, "Makteliten - alltid mer, aldrig nog".
Löneskillnaderna i Sverige är för år 2010 uppe i rekordnoteringar. En VD för ett av de 50 största börsnoterade bolagen tjänar 41 ggr så mycket som industriarbetaren. Det betyder att direktören har 12,1 miljoner lönearbetaren har 300 000.

-Näringslivet har inte alls reagerat på rapporten och det verkar som vi inte bryr oss, enligt Ola Petersson, ekonom på LO (bilden).

Håller vår syn på hög lön och rikedom på att förändras? Betyder begreppet ekonomisk rättvisa något annat idag än vad det gjorde tidigare?
Det verkar inte vara så laddat längre att vissa är enormt rika. Det är inte längre något man smusslar med.

Ett program av Christer Söderqvist i Tendens tema: Är det fult att tjäna pengar?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".