1 av 3
Min kropp styr mitt liv, säger Christina Nerelius
2 av 3
Emilia Malmström var dansare på elitnivå tills smällen kom
3 av 3
Mikael Westmark har i tio år haft tinnitus

Kan man bli vän med värken?

Lyssna/ Ladda ner: Kan man bli vän med värken?
30 min

Tänk att ha ständig värk i kroppen, att kroppen blir det som styr dit liv. Eller att det tjuter konstant i öronen. Att aldrig kunna få tystnad. Hur gör man för att stå ut, när man har kroppen som fiende? Vilka strategier använder man sig av för att klara av smärtan? Kan man bli vän med värken?

Christine Nerelius vaknade en morgon och kände att hon inte kunde röra på sina armar. De låg vikta mot hennes bröst och alldeles stela. Hon var då 35 år. Idag är hon 63 år och har sen dess levt med ständig värk i kroppen.

-Jag har sju barn så jag har varit med om några förlossningar och alla utan bedövning. Men det var ingenting mot hur den här värken var. På kvällarna låg jag och grät. Men sen kom jag på en strategi för att stå ut med värken.

 För tio år sen började det tjuta i öronen på Mikael Westmark. Han trodde att det var nått tillfälligt som skulle försvinna. Men pipet försvann inte.

- Jag saknar tystnaden, att få lite lugn och ro, säger Mikael Westmark.

Emilia Malmström var 20 år och hade kommit in på poliskhögskolan samtidigt som hon dansade på elitnivå och red mycket. Tills hon på en snowboardsemester råkade ut för en olycka. Idag, ett år senare, kan hon varken dansa, rida eller bli polis.

- I början hade jag ett världskrig med min kropp. Den hade stoppat mig i alla mina drömmar. Men jag fick sluta fred med den och komma på knep för att ha ett bra liv. Jag brukar gå till danslokalen och titta på de andra dansarna eller går till stallet även om jag inte kan rida. Det ger mig ro, även om smärtan hela tiden finns där.

___________________________________________________________________________

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".