Jag vill inte hamna på Skansen

30 min

 

  

Myndigheten för yrkeshögskolan satsar pengar på en rad smala hantverksyrken som är ”kulturbärande” och vill genom utbildning hindra dem för att dö ut.
Amanda Sundgren har pluggat till frisör på Hantverksakademin i Stockholm.
Hon hade kunnat bli glasblåsare, guldsmed, hovslagare eller något annat. Men hon valde att börja med frisörsutbildning för att sedan gå vidare och bli stylist, ett nytt yrke som hon brinner för.
Amanda har lärt sig att sy vackra kläder själv, ett hantverk som är viktigt om hon som stylist vill hjälpa folk att skapa en ny look.

   
En duktig hantverkare som är trygg i sina kunskaper är kapabel att skaffa sig nya marknader
, säger Börje Hagman, ansvarig för hantverksfrågor i Stiftelsen Hantverk & Utbildning i Leksand.
Han brinner för yrken som har en lång tradition med rötter i våra tidigare kulturer och menar att många har överlevt tack vore hantverkarens kunnande och drivkraft.
Börje nämner återuppbyggnaden av Katarina Kyrkan i Stockholm, som förstördes i en brand 1990, som ett exempel på hantverkets betydelse även i modern tid. När kyrkan reparerades krävdes mer än 35 olika hantverksyrken för att kyrkan skulle få sin ursprungliga form.

 Isabel Kuz, som går första året på Hantverksakademin i Stockholm vill också satsa på att bli stylist efter sin frisörsutbildning.