onsdag 26 oktober

Fruimportören - vem är han?

-Igår hade vi en Thailändsk kvinna här som blev dumpad och utlåst, berättar Anne Isaksson på Alla Kvinnors Hus i Stockholm.
Han slår, hotar, låser henne ute om hon inte gör som han vill.
Vilka är dessa män? Och vad ställer de till med för samhället -och för andra män?
Göran, 51 years Sweden

Family oriented sereosly calm man.I want create family with respect and mutual understanding.My daughter is very imported for me and she have a big part of my life. My free time I like spent togheter ...

Utländska kvinnor från fattigare länder, som Ukraina, Filippinerna, Thailand, kommer till Sverige med löfte om äktenskap och en ljus framtid. Kontakterna sker ofta via annonser på nätet.

Om relationen i Sverige tar slut inom två år är hon tvungen att återvända till ursprungslandet.
Mannen har fullständig makt och kan när som helst ringa till Migrationsverket och säga att förhållandet är slut och att han inte tar ansvar för henne längre.
I flera fall visar det sig att en del män satt detta i system. Det finns exempel på män som är uppe 5-10 "importerade" kvinnor.

Rapporterna från kvinnojourerna om att det ofta förkommer grovt våld ökar.
Förtvivlade unga kvinnor försöker berätta, trots stora språksvårigheter, att han slår, låser henne ute om hon inte gör som han vill. Ett slags slaveri…


Enligt Anne Isaksson, som har 20 års erfarenhet som polis. Hon berättar bl.a.  att det är vanligt att dessa kvinnor är mammor och att barnen följer med till Sverige. Det händer att även barnen blir sexuellt utnyttjade.

Vilka är dessa fruimportörer? Och vad ställer de till med för andra män? Vilka möjligheter har samhället att hindra detta utnyttjande av kvinnor?

Det tredje och sista programmet i Tendens tema: Importerad fru


Om du som är med och kommenterar Tendens tema "Importerad fru", eller något av de enskilda programmen vill vara med i ett uppföljande program i ämnet, uppge ditt namn eller adress så vi kan nå dig för en inspelad telefonintervju.
Eller.. använd gärna epostadressen:
tendens@sr.se