1 av 4
2 av 4
Jag använder den inte så ofta, eftersom den skaver och är tung, berättar David Harkner som fick sin första armprotes när han var ett år gammal.
3 av 4
David Harkner Foto Anna Ivemark
4 av 4
Elin Tingsdal visar sina proteser. Foto Anna Ivemark
måndag 14 november

"Dom skulle ta bort kroppsdelar från vår lilla bebis"

Elin Tingsdal är 17 år och föddes med dysmeli - båda hennes ben är kortare än normalt. När hon bara var ett par månader ställdes Elins föräldrar inför ett val av läkaren. Om de amputerade Elins ben nedanför knäna skulle hon kunna kunna stoppa stumparna i hylsproteser, och därmed se ut som alla andra.


Alternativet var att operera om fötterna så att de gick att stå på. Men då skulle hennes fötter sticka fram ovanför protesfötterna.

Elins mamma Monika Tingsdal minns tydligt mötet med läkaren.

- Vi gick därifrån med det i huvudet. Att här är vår lilla bebis som är två månader och vi ska ta ett beslut om vi ska amputera hennes ben nedanför knäna, eller inte?       David Harkner är sju år gammal och föddes med en arm.
Hans föräldrar blev uppmanade att tidigt lära honom att använda sin protes. Men Davids pappa Klas är skeptisk till att sätta på små barn proteser. Han menar att de själva måste vilja använda hjälpmedlet, annars blir det ingen hjälp.

Hur är det att leva med protes som barn? Blir den en del av kroppen? Vad händer om protesen snarare blir ett hinder än ett hjälpmedel?

Möt tre barn och deras föräldrar i ett program om att leva med protes. På gott och på ont.

Producent: Anna Ivemark

Lyssna också på

#link=292144#
#text=4794712#
#text=814798#
#link=291327#
#text=4778143#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".