1 av 2
2 av 2
- Jag blev plockad från Eugeniahemmet av en professor i flygplansteknik. Varför det blev just jag vet jag inte, men professorerna behövde någon att prova på. De ville prova på att göra armproteser. Foto SR
onsdag 16 november

Protesläkarnas barn

Ladda ner Protesläkarens barn
30 min

- Jag blev plockad från Eugeniahemmet av en professor i flygplansteknik.  Varför vet jag inte, men professorerna behövde någon att prova på. De ville testa armproteser.
Hur ser de neurosedynskadade barnen på proteserna nu efteråt? Och vad tänker protesingenjörerna?

Ann Håkansson föddes utan armar. Som liten upptäcktes hon av professor Torkild Rand. Ann fick bo hos Torkild och hans familj i Stockholm, långt borta från familjen i Borlänge. På dagarna följde hon med honom till till Tekniska Högskolan för utprovningar och visningar av armproteserna.

En intensiv forskning sätter i gång. För att kunna röra sig i samhälle behöver barnen konstgjorda armar och ben, resonerar man. Eugeniahemmet och Norrbackaintitutet bir centrum för forskningen. Men i takt med att anslagen mångdubblas vill fler och fler forskare vill vara med och göra framtidens proteser.

Hur ser de neurosedynskadade barnen på proteserna nu efteråt? Och vad tänker protesingenjörerna?

Reporter och producent Lollo Collmar   

Lyssna också på

#link=292144#
#text=4794712#
#text=814798#
#link=291327#
#text=4778143#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".