onsdag 11 april

Hiv – hot eller handikapp

Hur ska de hivsmittades mänskliga rättigheter vägas mot smittskyddsbehoven? Och när kommer vi att betrakta hiv som en vanlig, kronisk folksjukdom?
Ett samtal med Smittskyddsinstitutet, författare och Posithiva gruppen Väst under ledning av Johanna Koljonen.

Hur ser hotet om en europeisk aidsepidemi ut i finanskrisens spår?
Det finns 6000 hivinfekterade i Sverige idag och på tio år kan den siffran komma att fördubblas. Själva sjukdomen är för de välmedicinerade idag relativt odramatisk, men den sociala stigmatiseringen – rollen som smittbärare – framkallar ett stort psykiskt lidande. Som lagstiftningen ser ut idag döms hivpositiva som inte informerat sina sexpartners till fängelse för misshandel även om sexet varit frivilligt och ingen smitta spridits. Utlänningar som döms för hivbrott i Sverige kan utvisas till länder där de inte har tillgång till vård – ett de facto dödsstraff.


Ändå är det faktiskt inte de diagnostiserade hivpatienterna som sprider sjukdomen. Det gör i stället de som inte ens kan föreställa sig att de skulle kunna vara drabbade – och det är också de grupperna som nås för sent av vården och fortfarande dör i aids.

Smittskyddsinstitutets generaldirektör Johan Carlson, författaren Anna-Maria Sörberg och Joakim Berlin från sjänvhjälpsorganisationen Posithiva gruppen Väst möts i ett samtal under ledning av Johanna Koljonen.

Prod: Tommie Jönsson, Johanna Koljonen (Rundfunk Media AB)

30 år av aids i Sverige

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista